Brian

“Man kommer meget tæt på de andre og får skabt en ny familie”

– Når jeg keder mig, så laver jeg noget lort. Sådan har det altid været.

Det siger den 17-årige Brian om sit liv frem til, at han for snart halvandet år siden kom på Skibsprojekt Syd. Indtil havde han boet en masse steder med sin familie. Han havde gået på forskellige specialskoler, været i plejefamilie og hængt ud med nogle meget ældre fyre, som han havde stjålet rigtigt mange ting sammen med. De sidste to år boede han på en kostskole.

– Nogle af de voksne var nogle røvhuller. Nogle gange prøvede jeg at opføre mig ordentligt for ikke at gøre min mor ked af det. Men de så ikke, at jeg prøvede. Til sidst ville jeg bare væk, og da de opdagede, at jeg havde begået indbrud, blev jeg smidt ud, siger han.

Brians far havde været på skoleskib som dreng. Så da Brian fik valget mellem et skibsprojekt og en ny institution i Jylland, var han ikke i tvivl. Han ville på skibsprojekt for at gå i sin fars fodspor og få en vej ud af kriminalitet.

Brian startede på Skibsprojekt Syd i februar 2016. Lige da han kom på båden, tænkte han, at man kunne blive rig dernede. De andre sov tungt, og pengene lå og flød. Men han nåede aldrig at tænke det helt igennem, for han blev hurtigt så tæt med de andre, at tanken føltes absurd.

De to andre elever på båden skulle op til 9. klasses afgangsprøve, mens Brian i starten bare havde en fest. Men da han så, at de fik deres eksamen, fandt han ud af, at det ville han også. Så efter sommerferien gik han videre i 9. klasse på Skibsprojekt Syd.

– Da jeg startede på skibet, var jeg nok på 5.-6. klasses niveau. Men skolemæssigt rykker man sig sindssygt med Thomas som lærer. Han ved, hvilke knapper, han skal trykke på hvornår, og hvornår man skal have en pause. De fleste andre lærere trykker bare på alle knapperne samtidig, siger han.

For Brian betyder sammenholdet og fællesskabet ombord meget. Man får – som han siger, skabt en ny familie og kommer meget tæt på de andre. Skipper Allan er ’bamsefar’ og en skidegod kaptajn, som er smadderklog og ved, hvordan man skal snakke med folk og forhindre situationer i at opstå. Det er også Allan, der stoler så meget på de unge, at han sidder sammen med dem om natten på en tre-timers vagt og regner med, at de hjælper med at passe på hinanden.

– Jeg hader egentlig at sejle. Jeg tror nok, at min far har fundet ud af, at jeg er sådan et lille bybarn. Men jeg kommer også til at savne det lidt, siger Brian.

Undervejs på båden har han haft besøg af både sin mor og sin plejemor. Det var hyggeligt.

Brian har fået sin 9. klasses afgangsprøve – og klaret sig rimeligt godt (”Fucking godt iflg. Brian!”). Efter sommerferien skal han på EUD, som er en erhvervsuddannelse med både skolegang og praktik. Han skal bo i en lejlighed for sig selv med efterværn. Han tænker kok, tømrer, brolægger eller noget andet med sten, lige som sin far.

– Jeg glæder mig til et nyt kapitel, så jeg ikke falder tilbage. Det værste, jeg har gjort herude, er at stjæle en kuglepen på et vaskeri, siger han.

(Brian er ikke elevens rigtige navn)