Niels

“Jeg vidste, at et skibsprojekt ville blive en ny start.”

Niels ’balladekarriere’, som han kalder den, startede da hans forældre blev skilt. Da var han 11 år. Han har ADHD, så han bliver meget hurtigt hidsig. Han rodede sig ind i slåskampe, blev dårligere og dårligere til at passe sin skole, og sad og spillede computer. Han begyndte også at gå sammen med de forkerte, og i 7. klasse startede han på at ryge hash.

Niels kom på kostskole, men det hjalp ikke rigtigt. Fagligt gik det ok – men han havde en masse andet i hovedet. Når han var hjemme i weekenden, stod den på knallerttyverier, ballade og hårde stoffer. Han forsøgte at tage sig sammen, fordi han blev lovet, at så ville han komme hjem at bo – men da ingen lagde mærke til det, faldt han hurtigt tilbage i de gamle vaner. Da han i slutningen af 8. klasse blev testet positiv for hårde stoffer tre gange, gav kostskolen op – og SÅ blev han sendt hjem.

Niels sagsbehandler tilbød den nu 15-årige Niels at komme enten på et almindeligt opholdssted eller på et skibsprojekt. Han valgte skibsprojektet – og endte med at få en plads på Skibsprojekt Syd.

– Jeg ville gerne være clean. Og jeg vidste, at et skibsprojekt ville blive en ny start, siger han.

Niels kom på båden i Spanien den 17. september 2017. Han tænkte over mulighederne for hashrygning i det skjulte. Men – som han siger – det var noget helt andet at være ombord og nogle helt andre mennesker. Der ville heller ikke være nogen pointe i en ny start, hvis han bare fortsatte med at ryge hash. Så det var aldrig en mulighed.

Niels har haft et godt år på båden.

– Der er mange gode vaner på et skib. I skole fra 9 til 12, arbejde fra 14 til 16 med alt fra at vaske båd til at fjerne rust og nogle gange et museumsbesøg. Kl. 17 skal man lave mad, hvis man har maddag. Og når vi sejler langt, kan vi bygge en rutine op over mange dage og nætter, det kan jeg godt lide, siger han.

Han har også haft det godt med de voksne ombord. De er gode at snakke med om tingene.

– Allan er sådan morfaragtig. Hvis man er syg, så er han der. De to andre er de skøre onkler, og vores lærer er supergod. Jeg kan godt lide, at det er tæt. Det er fedt, at Allan er lige ved siden af, der er meget kærlighed i ham, siger han.

Niels  har været til 9. klasses afgangsprøve i år. De skriftlige prøver blev holdt ombord på båden på den faste kajplads i Spanien. Det kunne han godt lide.

– Det føles som normal hverdag. Det er fedt at tingene er, som de plejer at være, og man ikke skal bryde hovedet med at rejse til Danmark, siger han.

Prøverne er gået godt. Næste år skal Niels i 10. klasse og tage fysik/kemi, tysk og biologi. Planen er at komme ind i hæren og blive flymekaniker eller måske på gymnasiet…

(Niels er ikke elevens rigtige navn)