Thor

“Tre skridt, så er man i skole, og der er ingen computerspil.”

– Jeg har været en bandit. Lavet meget lort for sjov. Taget rigtigt mange stoffer. Turet rundt som hjemløs som 15-årig og spist rester af folks McDonald-mad.

Sådan fortæller 18-årige Thor om sit liv før Skibsprojekt Syd. Problemerne startede allerede, da han som 7-8-årig med alt for meget krudt i rumpen kom på specialskole efter specialskole. Han hadede at gå i skole og lavede intet. Han var lige fyldt 14 år, da han røg sin første joint og har haft en hashpsykose.

De sidste to år inden Skibsprojekt Syd boede han på et opholdssted, der var godt. Men det kunne ikke rumme ham, da han på grund af kærestesorger flere gange drak sig amok og truede personalet fysisk. Han fik flere voldsdomme. For når han drak, kunne han ikke stoppe igen – og så blev han voldelig.

Thor boede fem måneder på et andet skibsprojekt, som han ragede uklar med. Han var egentlig på vej hjem, da muligheden med Skibsprojekt Syd viste sig.

– Jeg var ikke klar til at komme hjem. Jeg kan godt lide at spille computer, og jeg vidste godt, at hvis jeg kom hjem, ville jeg blive suget ind i det igen. Til gengæld vidste jeg også, at jeg gerne ville på et nyt skibsprojekt. Tre skridt, så er man i skole, og ingen computer. Hvis jeg kom hjem, ville det blive noget lort, og jeg ville jo rigtigt gerne have min 9. klasses afgangsprøve, siger han i dag.

Thors skolegang inden Skibsprojekt Syd har mildest talt været mangelfuld. Selv vurderer han, at han måske har været i skole en ud af fem dage. Men på Skibsprojekt Syd var han med en enkelt undtagelse i skole hver dag. Hele skibet kørte effektivt, og skolelærer Thomas var ’helt overdrevet dygtig, intelligent, omsorgsfuld, rar og fyldt med kærlighed.’

– Hvis han sagde, at vi skulle se en film og analysere den, så havde han selv set den fire gange og var helt i dybden med den. Han planlagde langt forud. Når vi lavede noget, så så han på, hvad vi manglede, og så var der fuldt fokus på det, fortæller Thor.

Thor roser også skipper Allan, der er en ’klog krammebamse’. Til gengæld er der én ting, der har været rigtigt svært.

– Det har været en udfordring at være tæt sammen. Men vi er nødt til at arbejde sammen. Jeg har været tvunget til at bo sammen med en person, som jeg normalt ville have smadret. Han kan ikke gøre noget som helst på båden, som jeg ikke kan høre. Men jeg har været nødt til at acceptere det, siger Thor.

Til afgangsprøven har Thor fået fra 4 (mundtlig matematik) til 12 (mundtlig engelsk). Efter sommerferien skal han i grundforløb. Ikke at han tænker så meget over det.
Jeg får at vide, hvad jeg skal, og så møder jeg op. Jeg lever nok meget i nuet, siger han.

(Thor er ikke elevens rigtige navn)